Interview zorgregisseur Marloes. Marloes vroeg bij Samen voor Zin een moreel beraad aan. Er was een dilemma binnen het team: wat is in deze situatie ‘goede zorg’ om te doen? Hieronder een interview over hoe zij dit moreel beraad ervaren heeft.

Interviewer: Waarom was een moreel beraad nodig? (Welk dilemma speelde er?)
Marloes: Als team maakten we ons zorgen over een ouder wordende cliënt en de invloed van familieleden op verschillende gebieden. Wij vroegen ons af: moeten en kunnen we hier iets mee?

Interviewer: Wie deden er mee aan het moreel beraad?
Marloes
: Het team van de locatie, de unit manager, de gedragsdeskundige en ik als zorgregisseur. Het beraad werd geleid door onze geestelijk verzorgster, wat heel prettig was, want op deze manier kon iedereen meedoen.

Interviewer: Hoe werkt zo’n moreel beraad?
Marloes
: We hebben volgens de methode “dilemma’s in kaart” gewerkt. Zo hebben we stap voor stap gekeken naar het ethische dilemma en vanuit de verschillende betrokkenen bekeken.

Interviewer: Hoe heb je het ervaren?
Marloes
: Ik heb het als erg prettig ervaren. Het moreel beraad werd goed begeleid. We konden goed aangeven wat wij ervaarden, maar werden ook gedwongen om vanuit de verschillende betrokkenen te kijken. En vooral vanuit de cliënt, wat zijn haar waarden? Zo konden we de situatie helder in kaart brengen.

Interviewer: Wat leverde het jullie op?
Marloes
: Vanuit het moreel beraad hebben wij een goed uitgangspunt gehad om stappen te ondernemen in deze situatie. Wij konden nu als eenheid en vanuit gezamenlijkheid verder en we stonden er allemaal achter. Ik kijk er positief op terug en heb het ook aan collega’s al een aantal keer aangeraden.

Overig blogberichten …..

De Passiebloem

De Passiebloem

Bloemen geven of krijgen kan voelen als een cadeautje. Bloemen kunnen blij maken, met al hun mooie kleuren! Een bloem...

Geen Tinder… maar Vinder

Geen Tinder… maar Vinder

Vriendschappen, gezelligheid, samen leuke activiteiten doen, je geliefd voelen. Ook dat zijn dingen die voor mensen...

Yoga op de Hoogte

Yoga op de Hoogte

Yoga op De Hoogte De geestelijk verzorgers van Samen voor Zin zetten regelmatig ademhalingsoefeningen, yoga en...