Vriendschappen, gezelligheid, samen leuke activiteiten doen, je geliefd voelen. Ook dat zijn dingen die voor mensen belangrijk kunnen zijn in hun zingeving. In Zeeland is daar speciaal voor mensen met een (licht)verstandelijke beperking een initiatief voor: Vinder. Vind een maatje een vriendschap of zelfs een relatie.

Het doel van deze ontmoetingsavond is om mensen met een verstandelijke beperking met elkaar in contact te brengen. Voor mensen met een beperking kan het zijn dat het maken van vriendschappen en het zoeken naar relaties lastig is. Omdat zij vaak niet verder komen dan hun eigen woning/werk en het voor sommige moeilijk is om contact te maken, laat staan te onderhouden. Hierdoor is het sociale netwerk van de meeste mensen die binnen een organisatie wonen niet veel groter dan hun eigen huisgenoten, collega’s, ouders en verwanten.

Mensen zijn zeer sociale wezens. Sociale connecties zijn heel belangrijk voor onze emotionele en fysieke gezondheid. Het is bekend dat vriendschappen een grote invloed hebben op ons geluk en de kwaliteit van (het gewone) leven. Daarom hebben de organisaties Philadelphia, Okkernoot, Gors, Zuidwester, ’s Heerenloo en Tragel de koppen bij elkaar gestoken.

Door ontmoetingsavonden te organiseren hoopt Vinder het sociale netwerk van mensen met een beperking te verbreden. Dit mede door het leren kennen van nieuwe mensen/ gelijkgestemden met dezelfde wens (vriendschap of relatie), het (leren) maken van contacten en het aangaan van relaties. Zo vergroten we hun kansen op (langdurige) verbindingen met anderen. Ze hanteren hierbij een leeftijdsgrens vanaf 18 jaar, voor de doelgroep licht verstandelijke beperking en/of mensen met een matig verstandelijke beperking die zelf in staat zijn om eventuele contacten te onderhouden (met hulp van begeleiding). De ontmoetingsavonden zijn niet bedoelt als vrijetijdsbesteding.

De avond begin dit jaar is een groot succes geweest! Opkomst was groot (zo’n 90 mensen) er was een hele goede sfeer. Mensen die dansten op de silent disco, spelletjes speelden en er ontstonden spontane optredens. Machmakers Iris, Carmen, Eef en Geerte liepen rond om mensen met elkaar in contact te brengen en hielp met het uitwisselen van telefoonnummer.

In het najaar wil Vinder nog een ontmoetingsavond organiseren. Op de facebook pagina Vinder-Zeeland, zal de uitnodiging daarvoor komen. Je kunt ook mailen naar vinderzeeland@gmail.com .

Overig blogberichten …..

De Passiebloem

De Passiebloem

Bloemen geven of krijgen kan voelen als een cadeautje. Bloemen kunnen blij maken, met al hun mooie kleuren! Een bloem...

Yoga op de Hoogte

Yoga op de Hoogte

Yoga op De Hoogte De geestelijk verzorgers van Samen voor Zin zetten regelmatig ademhalingsoefeningen, yoga en...