Artikel Gerrit van den Berkt

28 september 2018

VN- ambassadeur Gerrit van den Berkt uit Zeist schreef een artikel over  het mini-symposium  ‘meedoen maakt het leven mooi’  van Samen voor Zin. Hij begint met een gedicht:

 

 

Ons  Zeeuwen zijn zuinig

Maar dan wel

Op ons mens zijn

En willen dat

Iedereen mee doet

Ongeacht hun rugzakje

Groot en klein

 

 

Lees hier het hele artikel over meedoen.

 

Artikel:

Meedoen maakt het leven mooi.

Dat was het motto van  het mini symposium  wat ik  meebeleefd heb samen  met mijn vrouw in Goes op 30 mei ’18. Dit symposium dat georganiseerd werd door de geestelijke verzorging  voor mensen met een ontwikkelingsverstoring   wonend en levend in Zeeland gaf mij  het gevoel van de gedachte  van de “ark groepen” overal over de wereld “iedereen mag 100%  mens zijn”. Op dit symposium blijkt vooral dat de kleinschaligheid  van de ontmoetingen  bepaalt hoe jij met je rugzakje jezelf mag zijn en  mag tonen. Het tonen mag niet leiden tot betuttelend gedag wederzijds, maar tot de verbindende kracht tot samen meedoen in de maatschappij zonder commerciële belangen. Dat  was spiritueel voelbaar bij de sprekers en verzorgers van de workshops op dit symposium. Zo was het minder van belang wanneer er mensen een prikkelende ontmoeting met elkaar hebben als wel  de wijze waarop. Maar wat vooral zicht- en voelbaar was is de verbindende kracht vanuit de universele verklaring van de rechten voor alle mensen op de aarde.

Dat is iets wat ik mis bij grote ontmoetingen die vanuit patiëntenverenigingen  gericht op hun rugzakje , maar ook bij professioneel gestuurde bijeenkomsten die vaak ook  wetenschappelijk gestuurd worden. Dat komt doordat jouw individuele rugzakje wordt benaderd  vanuit de wetenschap. Iets dat het gevoel van samen dragen van onze rugzakjes en de verhalen daarom heen  op de achtergrond zet van jouw podium die ieder mens   af en toe nodig heft in het meedoen.

Daarom wil ik  iedereen die wil meedenken over meedoen ongeacht de zwaarte en grote van jouw rugzakje  en of professioneel bezig te zijn met het draagbaar houden van een rugzakje  mee te doen aan het organiseren van laagdrempelige symposia zoals Zeeland het voorbeeld gaf, en die niet patiënt gebonden mag zijn.

 

Gerrit van de Berkt

Overig nieuws …..

Nieuwe Geestelijk Verzorger

Nieuwe Geestelijk Verzorger

Graag stel ik me aan jullie voor. Ik ben Henco Lopers en sinds augustus werk ik als Geestelijk Verzorger voor ’s...

Vacature Geestelijk Verzorger

Vacature Geestelijk Verzorger

Vacature Geestelijk Verzorger "Zingeving is de basis van ons bestaan. We kunnen niet zonder een betekenis leven. En...

Yoga op de hoogte

Yoga op de hoogte

De geestelijk verzorgers van Samen voor Zin zetten regelmatig ademhalingsoefeningen, yoga en mindfulness in om...