In de afgelopen tijd vroegen mensen vaak aan ons; “zijn jullie er alleen voor mensen die geloven? Of voor mensen die naar de kerk gaan?” Of ze vroegen: “als een cliënt met een moslim-achtergrond een vraag heeft, kan ik dan ook bij jullie terecht?”

De vraag is duidelijk. Blijkbaar doet ‘geestelijke verzorging’ gelijk denken aan geloof en de kerk. Dat komt misschien vooral door het woord ‘geestelijk’. Het is een woord dat we niet meer zo vaak gebruiken. En veel mensen denken bij dit woord aan geloven en aan religie. En meestal dan ook nog aan christelijk geloven. Dat kennen we ook het beste als vorm van religie in Zeeland. Andere religies komen nog minder voor. Van kerken weten we het best dat ze kerkdiensten en gespreksgroepen organiseren waar mensen met en zonder beperking welkom zijn.

Maar: Geestelijke verzorging is er niet alleen voor gelovige of kerkelijke mensen.
Geestelijke verzorging is het ondersteunen van alle cliënten bij het geven van betekenis aan hun leven en bij het omgaan met hun levensvragen. Iedereen wil graag dat zijn leven betekenis heeft en zinvol is.

Levensvragen hebben we allemaal, waar we ook wel en niet in geloven. Dit is ook iets waarin mensen met en zonder een beperking gelijk zijn. Elk mens ervaart in zijn leven dingen die vragen of gevoelens oproepen. Iedereen maakt dingen mee waar je heel blij en gelukkig van wordt of heel verdrietig, boos of bang. En voor al die situaties is geestelijke verzorging bedoeld. En voor alle vragen over zingeving werken we graag samen met organisaties in de maatschappij. Uiteindelijk is het doel dat zingeving past bij de cliënt. En sommige cliënten gaan graag naar de kerk, anderen naar yoga en anderen naar de voetbal.


 

 

Overig blogberichten …..

De Passiebloem

De Passiebloem

Bloemen geven of krijgen kan voelen als een cadeautje. Bloemen kunnen blij maken, met al hun mooie kleuren! Een bloem...

Geen Tinder… maar Vinder

Geen Tinder… maar Vinder

Vriendschappen, gezelligheid, samen leuke activiteiten doen, je geliefd voelen. Ook dat zijn dingen die voor mensen...

Yoga op de Hoogte

Yoga op de Hoogte

Yoga op De Hoogte De geestelijk verzorgers van Samen voor Zin zetten regelmatig ademhalingsoefeningen, yoga en...